Historia Ime

Switch to desktop

About us / Rreth nesh

Rate this item
(3 votes)


Historia-ime.com (My Story) is the first attempt to establish a news portal in Albania as an independent voice on human rights issues, only. This project will change the general non-ethical and not fully professional attitude of the mainstream media in Albania while covering human rights and personal stories. Historia-ime.com is financially supported by Soros Foundation, as an initiative of the ‘Pro LGBT’ organization - United for the rights of LGBT in Albania. This is a very active, although a small organization, that promotes LGBT rights in Albania. Its executive director Kristi Pinderi, a journalist and one of the outstanding leaders of the LGBT movement in Albania, together with other co-founders of “Pro LGBT” have been actively involved since 2009 in the process of empowering the very young and the emerging LGBT movement in the country.

Pro LGBT believes that LGBT rights are human rights and human rights are LGBT rights! We will promote this value during our daily reporting work, while we will raise public attention especially on those human and personal stories that are never fully covered by the mainstream printed and visual media in Albania.

This news portal is an alternative media that needs the support and the collaboration of all the citizens who are actors or witnesses of their rights violation. We aim to build close partnerships with all the people and encourage them to be active citizens. They can report their stories through electronic mail, or directly on our website in ‘I-Report’, as well as the online blog. (Please find more information about our contacts and the ways how you can contribute for this project here: http://historiaime.com/al/kontakt.html )

Opinions expressed in this news portal do not necessarily express the opinion of SOROS Foundation. 


Pro LGBT - Small Steps with big love

Pro LGBT started as a grassroots organization. Our first action was drawing special graffiti’s in main streets of Tirana with the script: “I am a boy; I am in love with a boy”, “I am a girl; I am in love with a girl” - We filmed the action while writing it and then three months after to document what happened with the graffiti’s: they were all deleted. (Please see the photos below)

Hidden Among You

One year ago we produced the first short documentary portraying two gay couples in Albania. The film “Hidden Among You” was screened for the first time at Top Channel Television, the most viewed media in Albania.

Later on, this September the film won the Special prize at the Second Edition of Balkan Film and Food Festival. This is an international well known film and culinary festival. The film was screened also at the Theater “Petro Marko” of Vlora, where we organized an open discussion with around 200 highs schools students, on LGBT and discrimination.

My Story

On June 2012 we launched the first human rights news portal that is becoming a source for the mainstream media, while we signed an agreement with the office of Ombudsman in order to share information and collaborate. We have signed an agreement also with ARCIGAY Pescara, a very active branch of the biggest LGBT organization in Europe.

“Pro LGBT” is a member of Regional Network from its creation. This is a strong network with activists and NGOs from all the countries of Balkan, from Caucasia and Middle East, while we are in the process of becoming a member of ILGA-Europe.


The first Gay Ride

“Pro LGBT” was one of the co-organizers of the events in the framework of IDAHO 2012 in Albania. Together with the Alliance Against Discrimination we organized the first Gay Ride in Albania (please watch it at the link below); we were also part of the organization of the first exhibition with some tens of portraits of gays, lesbians and transgender people in Albania called “Kukafshehti”.

I remember

Our next project is going to be focused on a large survey that we are currently doing at the State Archives of Tirana. We are searching for every possible document related to LGBT not to victimize our community but to see the past with courage and to show our story as it was, the story that has been either told wrong, or never told.  

 

Historia-ime.com është portali i parë i lajmeve në shqip që sjell në tregun e medias alternative një zë të pavarur në mbrojtje të të drejtave të njeriut.

Ne raportojmë si për shkeljet e të drejtave të njeriut ashtu edhe për histori njerëzore që i promovojnë këto të drejta.

Ky projekt synon të ndryshojë qëndrimet jo fort etike karshi të drejtave të njeriut nga ana e medias kombëtare si ajo e shkruar, ashtu edhe ajo vizive dhe media e re online. Historia-ime.com mbështetet financiarisht nga Fondacioni Soros dhe është një nismë e organizatës “Pro LBGT” - Të bashkuar pro kauzës LGBT në Shqipëri me drejtor ekzekutiv Kristi Pinderin, gazetar dhe një prej drejtuesve kryesorë të Lëvizjes LGBT në Shqipëri.

Duke shkruar e raportuar për të drejtat e njeriut në të gjithë diapazonin e tyre, Pro LGBT, një organizatë që mbron të drejtat e komunitetit gej në Shqipëri afirmon në median shqiptare parimin se të drejtat e LGBT janë të drejta të njeriut, apo anasjelltas: të drejta të njeriut janë edhe të drejtat e LGBT.

Ky portal lajmesh synon të sjellë në vëmendje të lexuesit histori periferike që jo gjithmonë përfitojnë hapësirën e duhur në median tradicionale. Kësisoj, kjo media e re është një media alternative e cila kërkon mbështetjen e të gjithë qytetarëve që bëhen ose dëshmitarë ose viktima të shkeljes së të drejtave të tyre.

Ne bashkëpunojmë ngushtë me Avokatin e Popullit dhe me të gjitha institucionet shqiptare dhe me organizata të rëndësishme të shoqërisë civile që punojnë për mbrojtjen e qytetarëve. Por mbi të gjitha, ne synojmë të ndërtojmë një partneritet të ngushtë me vetë qytetarët. Për këtë arsye i kushtojmë rëndësi të veçantë denoncimeve dhe raportimeve nga ana e qytetarëve. Ato mund të bëhen përmes postës elektronike, ose direkt në faqen tonë në hapësirën “I-Report” apo dhe në blogun tonë onlinë.

Ne investigojmë të gjitha historitë që mbërrijnë në formë të cunguar duke u bazuar në një gazetari të përgjegjshme dhe profesionale.

Përveç kësaj historitë e karakterit ndërkombëtar janë në shumicën e rasteve ekskluzive për shkak të rrjetit të gjërë të kontakteve që Pro LGBT ka me aktivistë nga e gjithë bota.

Mendimet e shprehura në këtë portal lajmesh nuk reflektojnë domosdoshmërisht mendimet e fondacionit Shoqëria e Hapur për Shqipërinë (SOROS).

Last modified on Monday, 06 October 2014 13:01

Leave a comment

Sigurohuni që të plotësoni të gjithë fushat e shënuara me (*)

Copyright: Historiaime.com, 2012

Top Desktop version