Kriza morale e viteve 80’ për homoseksualitetin në Britani dhe si aktivistët LGBT fituan të drejtat

LGBTriotsFoto: Reid/Mirrorpix Në fund të viteve 80’ komuniteti LGBT në Britaninë e Madhe po lobonte për të drejta të barabarta, teksa grupet konservatore kundërshtonin vazhdimisht për këto të drejta. Përgjigjia nga qeveria e asaj kohe nën drejtimin e Margaret Theçer ishte në krahun e konservatorëve: miratimi i seksionit 28 “famëkeq”.... Lexoni më shumë

Shkollat në British Kolumbia, politika kundër bullizmit për shkak të orientimit seksual dhe identitetit gjinor

story-324555-443290-image-rendered.jpg.size.xxlarge.promoFoto: Toronto Metro Rreth 49 shkolla në British Kolumbia në Kanada, kanë adoptuar politika kundër bullizmit me qëllim mbrojtjen e studentëve nga ngacmimet për shkak të identitetit gjinor dhe orientimit të tyre seksual. SOGI (Sexual Orientation/ Gender Identity) është një term gjithëpërfshirës që përfshin të gjithë individët pavarësisht orientimit seksual... Lexoni më shumë

Shkolla e parë për Mbrojtësit e të Drejtave të Njeriut në Shqipëri, përshtypjet e pjesëmarrësve

"Civil Rights Defenders" në Shqipëri zhvilloi projektin "Shkolla për Mbrojtësit e të Drejtave të Njeriut". Në tre muaj intensivë, 18 pjesëmarrësit e kësaj shkolle thelluan njohuritë teorike mbi të drejtat e njeriut, zhvilluan diskutime të hapura mes tyre dhe profesionistëve të ftuar nga bota akademike, institucione, avokatë të të drejtave... Lexoni më shumë

Reagimet mbi protestën: Argumentet e Ministrisë së Arsimit përballë atyre të studentëve

IMG_1123  Lëvizja studentore “Për Universitetin” zhvilloi dje protestën kundër tarifave studimore të universiteteve. Me qindra studentë marshuan drejt kryeministrisë nën moton “Universiteti s’është biznes, dija s’është mall” dhe i parashtruan qeverisë katër kërkesa konkrete. Nuk ka vonuar dhe replika nga Ministria e Arsimit, e cila në reagimin e saj në... Lexoni më shumë

Raporti Evropian mbi të drejtat LGBT në arsim: Shqipëria mbetet një vend refuzues

26913760_358267704641412_835436494_nAleanca Globale për Edukimin e Komunitetit LGBTI (GALE) ka publikuar së fundmi një raport për  Europën, të fokusuar në implementimin e të drejtës në arsim dhe edukim për studentët LGBTI+ (ose sipas terminologjisë së përdorur në studim: persona të disavantazhuar për shkak të shprehjes së identitetit gjinor dhe seksualitetit të... Lexoni më shumë

Kosovë; Seksizmi në librat shkollor: “Pavarësia ekonomike e gruas po i prish familjet”

Burimi: Google Images'' Pavarësia ekonomike e gruas bën që lidhja bashkëshortore të konsiderohet jo aq e domosdoshme, siç ka qenë dikur’’ thuhet tekstualisht në tekstin shkollor ‘’Edukata qytetare’’ për klasat e nënta në Kosovë. Teksti është pjesë e kapitullit "Familja’’ në këtë libër ku nxënësit edukohen rreth nocionit të familjes "bërthamë" dhe atij... Lexoni më shumë