Një adoleshent gjerman arrestohet për sulme të dyshuara në bombardimin e një klubi gej

BERLIN (AP) – Një adoleshent gjerman është arrestuar nën dyshimin se ai po planifikonte një sulm islamik ekstremist për të bombarduar në zonën e Frankfurtit, thanë prokurorët të enjten.

Zëdhënësi i prokurorëve të Frankfurtit, Sinan Akdogan, tha për Associated Press se 17-vjeçari u arrestua nga policia shtetërore e Hessenit në 1 shtator dhe u urdhërua nga një gjyqtar të mbahej nën arrest me dyshimin për përgatitje të një akti të rëndë dhune.

Informacioni që çoi në arrestimin e tij, siguruar nga Shtetet e Bashkuara, tregon se i dyshuari ishte duke planifikuar të sulmonte një klub nate gej në Frankfurt dhe një kishë katolike në qytet, sipas një zyrtari me qasje në informacionin e inteligjencës, i cili e diskutoi atë me kusht anonimitetin e tij.

Akdogan nuk do të komentonte mbi objektivin apo burimin e informacionit, duke përmendur hetimin në vazhdim, por tha se policia e shtetit kishte vepruar bazuar në informacionin e marrë nga Agjencia e Brendshme e Inteligjencës së Gjermanisë.

Në kohën e arrestimit të tij, i dyshuari kishte udhëzime se si të përgatiste eksplozivë të njohur si TATP dhe po përpiqej të siguronte kimikate online, tha Akdogan.

Nuk është e qartë se sa kishin përparuar përgatitjet e adoleshentit, por Akdogan tha se gjatë një kërkimi të shtëpisë së të dyshuarit në Florstadt, në verilindje të Frankfurtit, u gjetën sasi të vogla kimikatesh.

Emri i të dyshuarit u mbajt për arsye privatësie dhe Akdogan tha se nuk mund të jepte detaje të mëtejshme mbi sulmin e planifikuar.

Gjermania më parë ka pasur sukses me informacionin e inteligjencës amerikane që ndihmon në pengimin e komploteve, sidomos në vitin 2007, në ndalimin e një plani për të bombarduar bazën ajrore Ramstein të Forcave Ajrore të SHBA-së në Gjermaninë jugore.

Në atë rast, duke ndjekur sugjerimin e SHBA-ve, zyrtarët gjermanë mbajtën nën vëzhgim katër anëtarë të Unionit Islamik Xhihad (Islamic Jihad Union) dhe zëvendësuan fshehurazi peroksid hidrogjeni, që ata kishin mbledhur për të përdorur për bombat e tyre, me një zëvendësues tjetër të holluar që nuk mund të përdorej për të prodhuar një eksploziv.

Ky aksion i lejoi ata të arrestonin këta katër individë, të cilët u dënuan për akuza lidhur me terrorizmin./R.M

/huffingtonpost

 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest