Reagimi i ashpër kundër terapisë së konvertimit gej thërret marshime në mbarë botën

1195199

Praktika e denoncuar mjekësore mbetet një temë e diskutueshme anembanë globit.

Vdekja e adoleshentit transeksual Leelah Alcorn tronditi Shtetet e Bashkuara.

Në dhjetor të vitit 2014, 17-vjeçari vendosi të vetëflijohet mes trafikut të ngarkuar jashtë qytetit të vogël të Libanit, Ohio, duke lënë pas një blog në të cilin përshkruante se si terapistët e krishterë të konvertimit i kishin thënë asaj se të qenit transgjinor ishte “gabim”.

Brenda pak muajsh, një peticion online i cili bënte thirrje për nxjerrjen jashtë ligji të terapisë së konvertimit mblodhi më shumë se 120,000 firma.

Gjashtë muaj më vonë, Presidenti Barak Obama bëri thirrje për ndalimin e praktikës kontroversiale, e cila pretendon t’i ndihmojë njerëzit gej të kthehen në identitet dhe njerëzit transgjinorë të kthehen në gjininë që kanë lindur.

Ndryshimet legjislative në lidhje me këtë praktikë po ecin me ritëm të shpejtë në mbarë botën, duke filluar me Zelandën e Re, Australinë dhe Britaninë;  shtete të cilat po konsiderojnë vendosjen e ligjeve të reja kundër terapisë së konvertimit. Megjithatë, ajo mbetet në përdorim në shumicën dërrmuese të vendeve.

“Praktika e terapisë së konvertimit mbetet mjaft e përhapur”, thotë Laura Russell, kreu i politikës së grupit britanik të të drejtave LGBTIQ Stonewall.

“Modeli ishte mjaft i qëndrueshëm për grupmosha të ndryshme, gjë që sugjeron se këto praktika janë ende në zhvillim e sipër dhe jo një çështje që prek vetëm gjeneratat e vjetra”.

Në Britani, 2% e 108,000 të intervistuarve LGBTIQ, në një sondazh të fundit të qeverisë, thanë se kishin bërë terapi të konvertimit. Një tjetër 5 përqindësh ka raportuar se janë pyetur nëse do t’i nënshtroheshin kësaj terapie.

Për njerëzit transgjinorë shifra është edhe më e lartë: 13% kanë raportuar se janë trajtuar ose u është ofruar një trajtuar i tillë.

 

‘PRAKTIKA E NEVERITSHME’

Terapia e konvertimit ka një histori të ndërlikuar me ndikimin e psikiatrit Sigmund Freud, fakt që e errëson edhe më shumë këtë praktikë.

Në thelbin e saj ishte dëshira për të çrrënjosur shkakun e orientimit seksual dhe pastaj përmes mjeteve të ndryshme, duke përfshirë hipnozën dhe trajtimin e goditjes elektrike, pacienti drejtohej drejt heteroseksualitetit.

Opinionit mjekësor iu desh kohë e gjatë për të ndryshuar. Por në vitin 2001, një raport i Shefit të Kirurgjisë amerikane, David Satcher, thoshte se: “Nuk ka prova të vlefshme shkencore që orientimi seksual të mund të ndryshohet”.

Marsin e këtij viti, parlamenti europian denoncoi praktikën dhe u bëri thirrje vendeve anëtare të BE-së që të implementojnë ndalimin e saj. Ajo tashmë është jashtë ligjit në Maltë dhe Ekuador, por vitin e kaluar në Brazil ndalimi 18 vjeçar i kësaj praktike u hodh poshtë.

Në Britani, shumica e opinionit mjekësor është kundër terapisë së konvertimit.

“Ne mendojmë qartësisht se trajtimi që ne ofrojmë duhet të bazohet në dëshmi”, tha Dr Louise Theodosiou, një psikiatër dhe këshilltar për fëmijët dhe adoleshentët në Kolegjin Mbretëror të Psikiatërve.

 

“Dhe nuk ka ndonjë dëshmi për të mbështetur terapinë e konvertimit homoseksual si një gjë pozitive”.

Në korrik të këtij viti, qeveria britanike tha se do të niste lëvizjet për të nxjerrë jashtë ligjit praktikën.

Duke paralajmëruar ndalimin, ministri i Barazisë së Britanisë, Penny Mordaunt, tha se ishte i shqetësuar që shumë njerëzve të komunitetit LGBTIQ ende i ofrohej një “praktikë kaq e neveritshme”.

 

LIRIA E TË SHPREHURIT

Megjithatë, pavarësisht bazës së opinionit publik dhe mjekësor ndaj ndalimit të praktikës, tema mbetet e diskutueshme.

Fondacioni “Thomson Reuters” kontaktoi disa organizata në Shtetet e Bashkuara që ofrojnë praktikën, por asnjëra nuk pranoi të komentonte.

Një praktikues tha se terapia e konvertimit ishte një term i shpikur nga aktivistët LGBTIQ për të poshtëruar terapistët profesionistë që përdorin terapi profesionale të licencuara për klientët, ndjenjat homoseksuale të të cilëve kanë lindur nga abuzimi emocional dhe/ose seksual.

“Nuk është për njerëzit që besojnë se kanë lindur gej,” shtoi ai.

Çështja përfshin tema më të gjera të lirisë së të shprehurit dhe, aty ku praktikat drejtohen nga grupe fetare, të së drejtës për të ushtruar lirisht fenë e vet.

 

 

Majin e vitit të kaluar, Gjykata Supreme e SHBA vendosi kundër këtyre sfidave për shtetin e Kalifornisë për të rinjtë nën 18 vjeç.

Në 2012 Kalifornia e nxori jashtë ligjit praktikën; kufizime të ngjashme ligjore tashmë ka në Vermont, New Mexico, Illinois, New Jersey, New Mexico dhe District of Columbia.

Megjithatë, Lucas Ramon Mendos, autor i raportit Homophobia të sponsorizuar nga shteti në vitin 2017 nga grupi ndërkombëtar i të drejtave LGBT ILGA, tha se ndalimet e praktikës ishin të rralla.

“Qendrat e terapisë së konvertimit janë thjesht kampe internimi për të rinj dhe adoleshentë që ‘të rregullohen dhe të korrigjohen në orientimin e tyre,” tha ai.

“Ne do të kishim menduar se kjo është diçka që i përket të kaluarës, por ajo po ndodh ende ndërsa ne flasim”./R.M

/huffingtonpost.com

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest