SHBA u kthen shpinën të drejtave të njeriut

us

Sekretari i Shtetit Amerikan Mike Pompeo dhe ambasadori i Kombeve të Bashkuara Nikki Haley njoftuan javën e kaluar vendimin e administratës Trump për t’u tërhequr nga Këshilli i të Drejtave të Njeriut, organi më i lartë i të drejtave të njeriut i OKB.

Shtetet e Bashkuara cituan se ky vendim u mor për shkak të paragjykimeve të këshillit ndaj Izraelit dhe mungesën e kredibilitetit institucional. Por largimi simbolizon një tërheqje nga lidershipi mbi të drejtat e njeriut jashtë vendit pasi kushtet e të drejtave të njeriut brenda vendit janë në gjendje kritike.

Vendimi erdhi vetëm disa ditë pasi komisioneri i lartë i OKB-së për të drejtat e njeriut denoncoi praktikën amerikane të ndarjes me forcë të fëmijëve nga prindërit e tyre emigrantë dhe azilkërkues në kufirin amerikan.

SHBA gjithashtu ka kërkuar të rrisë numrin e imigrantëve në paraburgim duke kërkuar fonde shtesë për të rritur kapacitetin e zbatimit të burgjeve dhe imigracionin.

Në një raport të përbashkët të kohëve të fundit, Human Rights Watch tregoi pasojat fatale të kujdesit shëndetësor të papërshtatshëm në qelitë e paraburgimit të imigracionit. Propozimet e buxhetit të administratës do të rrezikonin edhe më shumë njerëz në qelitë e paraburgimit të imigracionit, duke përfshirë fëmijët e vegjël dhe familjet.

Për drejtësinë penale, administrata ka ndërmarrë veprime për të reduktuar mbrojtjen e të drejtave të njeriut duke anulluar politikën federale të Byrosë së Burgjeve për strehimin e të burgosurve transgjinorë në vende ku ata do të ishin të sigurt./M.B

Burimi : Human Rights Watch

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest