8 çështjet më të mëdha me të cilat përballen gratë sot

Gratë janë të përfshira në të gjitha pjesët e shoqërisë, por disa çështje ndikojnë dhe i  prekin gratë më shumë se të tjerat. Nga fuqia e votimit të grave tek të drejtat riprodhuese dhe hendekut të pagave, le të hedhim një vështrim në disa nga çështjet kryesore me të cilat ballafaqohen gratë moderne.

  1. Seksizmi dhe Ndarja Gjinore

“Tavani i qelqtë” është një frazë e njohur që gratë kanë tentuar ta arrinin për dekada të tëra. Ajo i referohet barazisë gjinore, kryesisht në fuqinë punëtore, dhe është bërë progres i madh gjatë viteve.

Nuk është më e pazakontë që gratë të drejtojnë biznese, madje edhe korporatat më të mëdha, ose të mbajnë tituj të vendeve të punës në rangjet e larta të menaxhimit. Shumë gra gjithashtu bëjnë punë që tradicionalisht janë të dominuara nga burrat.

Por pavarësisht gjithë progresit që është bërë, seksizmi ende mund të gjendet. Mund të jetë më i fshehtë se ç’ka qenë dikur, por ai shfaqet në të gjitha pjesët e shoqërisë, nga arsimi tek forca e punës nga media në politikë.

  1. Fuqia e votës së grave

Gratë nuk e marrin të drejtën e votës lehtësisht. Mund të jetë befasuese të mësohet se në zgjedhjet e fundit, kanë votuar më shumë gra amerikane se sa burra.

Pjesëmarrja e votuesve është shumë e rëndësishme  gjatë zgjedhjeve dhe gratë kanë tendencë të kenë një pjesëmarrje më të mirë sesa burrat. Kjo vlen për të gjitha etnitë dhe të gjitha grupmoshat si për zgjedhjet presidenciale ashtu edhe në zgjedhjet afatmesme. Kjo ka ndodhur që në vitet 1980 dhe nuk ka treguar shenja ngadalësimi.

  1. Gratë në pozita të fuqishme

SHBA ende nuk e ka zgjedhur një grua në presidencë, por qeveria është e mbushur me gra që mbajnë pozita të larta të pushtetit.

Për shembull, që nga viti 2017, 39 gra kanë mbajtur postin e guvernatores në 27 shtete. Mund të të befasojë edhe që dy prej tyre ndodhën në vitet 1920 dhe filloi me Nellie Tayloe Ross duke fituar një zgjedhje speciale në Ëyoming pas vdekjes së burrit të saj.

Në nivelin federal, Gjykata e Lartë është ajo ku gratë e kanë shkatërruar “tavanin e qelqit”. Sandra Day O’Connor, Ruth Bader Ginsburg dhe Sonia Sotomayor janë tre gratë që kanë pasur nderin të mbajnë titullin si Associate Drejtësie në gjykatën më të lartë të vendit.

  1. Debati mbi të drejtat riprodhuese

Ekziston një dallim thelbësor ndërmjet burrave dhe grave: gratë mund të lindin. Kjo çon në një nga çështjet më të mëdha të grave.

Debati mbi grupet e të drejtave riprodhuese rreth kontrollit të lindjes dhe abortit. Meqenëse “Pilula” u miratua për përdorim kontraceptiv në vitin 1960 dhe Gjykata Supreme u mor me Roe kundër Wade në vitin 1973, të drejtat e riprodhimit kanë qenë një çështje shumë e madhe.

Sot, çështja e abortit është tema më e nxehtë ndërmjet përkrahësve të pro-jetës që konkurrojnë kundër atyre që janë pro-zgjedhjes. Me çdo president të ri dhe emërime të reja të Gjykatës së Lartë, titujt fillojnë të lëvizin përsëri.

Është, me të vërtetë, një nga temat më të diskutueshme në rang global. Është gjithashtu e rëndësishme të mbajmë mend se ky është gjithashtu një nga vendimet më të vështira me të cilin çdo grua duhet të përballet.

  1. Shtatzënitë adoleshente

Një çështje e lidhur me gratë është realiteti i shtatzënisë adoleshente. Ka qenë gjithmonë një shqetësim dhe, historikisht, gratë e reja shpesh shmangeshin ose fshiheshin dhe detyroheshin të braktisnin foshnjat e tyre.

Ne priremi të mos jemi aq të ashpër ditët e sotme, por kjo paraqet sfidat e veta. Lajm i mirë është se normat e shtatzënisë adoleshente kanë qenë në rënie të vazhdueshme që nga fillimi i viteve ’90. Në vitin 1991, 61.8 në çdo 1000 vajza të reja mbetën shtatzënë dhe deri në vitin 2014 ky numër ra në vetëm 24.2.

Edukimi i abstinencës dhe qasja në kontrollin e lindjeve janë dy nga faktorët që kanë çuar në këtë rënie. Megjithatë, siç e dinë shumë nëna të reja, një shtatzëni e papritur mund ta ndryshojë jetën tuaj, kështu që mbetet një temë e rëndësishme për të ardhmen.

  1. Cikli i abuzimit në familje

Dhuna në familje është një tjetër shqetësim i madh për gratë, edhe pse kjo çështje prek edhe burrat. Është vlerësuar se 1.3 milion gra dhe 835,000 burra janë sulmuar fizikisht nga partnerët e tyre çdo vit në Amerikë. Edhe dhuna midis adoleshentëve është më e përhapur se ç’do të donim të pranonin.

Abuzimi dhe dhuna nuk vijnë në një formë të vetme. Nga abuzimi emocional dhe psikologjik në abuzimin seksual dhe fizik, ky vazhdon të jetë një problem në rritje.

Dhuna në familje mund ti ndodhë kujtdo, por gjëja më e rëndësishme është të kërkosh ndihmë. Ka shumë mite që e rrethojnë këtë çështje dhe një incident mund të çojë në një cikël abuzimi.

  1. Tradhtia e partnerëve

Në frontin e marrëdhënieve personale, tradhëtia është një problem. Ndërsa shpesh nuk diskutohet jashtë shtëpisë ose një grupi miqsh të ngushtë, ky është një shqetësim për shumë gra. Edhe pse shpesh e shoqërojmë këtë me burrat që sillen keq, nuk është ekskluzive për ta dhe edhe gratë tradhëtojnë gjithashtu.

Një partner që ka marrëdhënie seksuale me dikë tjetër, dëmton themelet e besimit mbi të cilat marrëdhëniet intime ndërtohen. Çuditërisht, shpesh nuk është vetëm për seks. Shumë burra dhe gra tregojnë për një shkëputje emocionale mes tyre dhe partnerëve të tyre si shkak rrënjësor.

Cilado qoftë arsyeja themelore, nuk është më pak shkatërruese të zbulosh se burri, gruaja ose partneri /ja juaj ka një lidhje.

  1. Gjymtimi gjenital femëror

Në një shkallë globale, gjymtimi gjenital femëror është bërë një çështje shqetësuese për shumë njerëz. Kombet e Bashkuara e shohin praktikën e prerjes së organeve gjenitale të një gruaje si një shkelje të të drejtave të njeriut dhe po bëhet një temë e përbashkët dialogu.

Praktika është e thelluar në një numër kulturash në të gjithë botën. Është një traditë, shpesh me lidhje fetare, që synon të përgatisë një grua të re (shpesh më të re se 15 vjeç) për martesë. Megjithatë, rreziku emocional dhe fizik që mund të marrë është i madh./A.A.

/thoughtco.com

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest