Kundër tërë pritshmërive

ksc-314d-0132_0061b

Për të festuar fillimin e Javës Kombëtare të Inxhinierëve, po ndajmë historinë frymëzuese të Rahmanit, eksperienca e paharrueshme e të cilës si një fëmijë refugjatësh që iknin nga pushtimi i Kuvajtit në vitin 1990, ndihmoi të ndezë pasionin e saj të përjetshëm për hapësirën: “Mbërritëm natën vonë (në “tokën e askujt” në afërsi të kufirit.) Nuk mundëm të merrnim një tendë pasi që të gjitha u morën nga refugjatët e tjerë. Edhe pse ishte një kohë e vështirë për ne, një nga gjërat që mbaj mend nga ajo natë, duke u përpjekur të fle në rërën e shkretëtirës së ftohtë ishte pamja e qiellit me hënën e artë dhe yjet. Më kujtoi qëllimet dhe ëndrrat e mia.” Ajo ëndërr ishte të ndiqte një karrierë në shkencë dhe eksplorimin e hapësirës – dhe sot, Rahmani e ka kthyer dashurinë e yjeve në karrierë si një avionikë e NASA-s dhe inxhiniere e kontrollit të fluturimit. Tani ajo ndihmon në lëshimin e raketave nga Qendra Kennedy Space në Florida që do të lejojë njerëzit të vazhdojnë të eksplorojnë sistemin tonë diellor dhe më gjerë. Sipas Rahmanit, “Momenti më i lumtur dhe më emocionues i punës sime është të shoh një raketë që lëshohet nga logu i nisjes dhe shkon në hapësirë”.

Rahmani lindi në Pakistan, por familja e saj u shpërngul në Kuvajt kur ajo ishte e porsalindur. Kur Iraku pushtoi Kuvajtin në vitin 1990, ajo dhe pjesa tjetër e familjes së saj u detyruan të iknin në Jordani si refugjatë. Edhe pse një përvojë e tmerrshme, Rahmani kishte mbetur me një pasion për yjet dhe, kur u kthye në Kuvajt pas armëpushimit, ajo vendosi qëllimin e saj për t’u bërë inxhiniere. Ajo u diplomua me një diplomë bachelor në inxhinieri kompjuterike nga Universiteti i Floridës Qendrore në vitin 2000 dhe filloi të punojë për Boeing si inxhiniere e sistemit në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës. Kjo ndezi një dëshirë për të fluturuar në hapësirë ​​ajo vetë dhe që atëherë ajo ka ndjekur një master dhe ka pranuar një pozicion me Drejtorinë e Inxhinierisë dhe Teknologjisë të NASA-s. “Kur fillova të punoja për NASA-n, ndjeva se bëra një hap më afër arritjes së ëndrrës sime për t’u bërë një astronaute,” thotë ajo. “Kam privilegjin të punoj me një ekip të mrekullueshëm, ndërkohë që bëj atë që dashuroj”.

Përveç punës së saj me NASA-n, Rahmani pëlqen të ndajë pasionin e saj për hapësirë ​​me të tjerët dhe shpesh u flet nxënësve në shkollat ​​lokale. Kudo që shkon, ajo inkurajon të rinjtë, veçanërisht vajzat, të ndjekin pasionin e tyre për shkencën. Ajo gjithashtu ndan filozofinë që e ka udhëhequr që atë natë në një shkretëtirë Jordaneze: “Qëndroni të fokusuar dhe ëndërroni madhërishëm”. Duke reflektuar në rrugën e saj të pazakontë në dhomën e kontrollit të NASA-s, Rahmani thotë: “Unë e konsideroj veten jashtëzakonisht të bekuar që kam një punë që absolutisht e dua, duke kontribuar në Programin Hapësinor të SHBA-së. Përvojat e jetës sime më kanë mësuar që gjithmonë të ëndërroj madhërishëm dhe të mos heq dorë kurrë, sepse mund të arrihet gjithçka që dëshiron nëse punon shumë.”/A.A.

/amightygirl

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest