Deputetët polakë përkrahin kufizime edhe më të ashpra ndaj abortit

3500

Parlamenti Polak ka hedhur poshtë legjislacionin e propozuar për liberalizimin e ligjeve të abortit, në vend që të miratojë propozime për një komision të ri parlamentar për shqyrtim të mëtejshëm.

Polonia që tani ka disa nga ligjet më kufizuese të abortit në Evropë, me ndërprerje të lejuara vetëm kur jeta e fetusit është nën kërcënim, kur ekziston një kërcënim serioz për shëndetin e nënës ose nëse shtatzënia vjen nga përdhunimi ose incesti.

Nëse zbatohet, ligji për “ndalimin e abortit” – një nismë e ashtuquajtur qytetare e propozuar nga grupet konservatore – do të përjashtonte abortet e kryera për shkak të çrregullimeve të fetusit.

Raste të tilla përbëjnë rreth 95% të aborteve ligjore në Poloni. Është vlerësuar se, dhe shumë gra polake që kërkojnë aborte shkojnë jashtë vendit, ose blejnë tabletat e abortit në internet.

“Kjo është një ditë e zezë për gratë polake”, tha një drejtor ekzekutiv i Federatës për Gratë dhe Planifikimit Familjar. “Nëse ligji miratohet, gratë polake do të vdesin.Ne trajtohemi si të panevojshme- ne jemi vetëm për të lindur dhe nëse lindim një fëmijë shumë të sëmurë, lihemi ta rritim fëmijën vetë pa asnjë ndihmë.”

Në vitin 2016, partia qeverisëse e Polonisë, Partia e Drejtësisë dhe Ligjit(PiS) kishte një ndalim të përgjithshëm për abortin dhe kalimi i propozimit në fazën e komitetit provokoi demonstrata masive në rrugë që u njohën si “protesta të zeza”.

Por udhëheqësi i partisë së djathtë, Jarosław Kaczyński, tregoi se qeveria do të vazhdojë të kërkojë ta shtrëngojë ligjin. Ai tha: “Ne do të përpiqemi të sigurohemi që edhe në shtatzënitë që janë shumë të vështira, kur një fëmijë është e sigurtë që do të vdesë, është shumë i deformuar, gratë të lindin në mënyrë që fëmija të pagëzohet, të varroset dhe të ketë një emër”.

Duke prezantuar kufizimet e ligjit të abortit të mërkurën, Kaja Godek e Fondacionit anti-abort Jeta dhe Familja u tha deputetëve se “ne kemi ardhur në parlament sot, sepse nuk duam që spitalet të kthehen në thertore”.

Që nga marrja e detyrës në vitin 2015, PiS ka përfunduar financimin e shtetit për trajtimin IVF dhe ka paraqitur një kërkesë për recetë për të marrë pilulën 24 orëshe(kontraceptivin emergjent).

Łukasz Szumowski, i emëruar ministër i shëndetësisë gjatë një riorganizimi të qeverisë këtë javë, është një nga afro 4,000 mjekët polakë që kanë nënshkruar një “deklaratë besimi” duke u zotuar të mos marrin pjesë në “abort, eutanazi, kontracepsion, mbarësim artificial dhe / ose fekondim in vitro “Për shkak se veprime të tilla jo vetëm që shkelin urdhërimet themelore të Dhjetë komandimeve të Moisiut, por refuzojnë edhe vetë krijuesin”.

Deputetët konsideruan një propozim për liberalizimin e ligjeve të abortit. Ligji “Shpëtojmë gratë” do të lejonte abortin deri në javën e 12-të të shtatzënisë dhe do të siguronte qasje më të mirë në kontraceptivëve emergjent, kujdesin mjekësor dhe edukimin seksual.

Por përparimi i tij drejt fazës së komitetit u refuzua nga tetë vota, duke nxitur armiqësi pasi aktivistët e pro-zgjedhjes akuzuan deputetët e opozitës se tradhtuan gratë polake duke mos marrë pjesë në votim. Dhjetëra deputetë të opozitës që ishin të pranishëm abstenuan.

“Shumë politikanë besojnë se karriera e tyre varet nga Kisha Katolike”, tha Kacpura. “Por ne do të vazhdojmë ta luftojmë këtë, sepse luftojmë për jetën tonë”./A.A.

/theguardian.com

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest