Dita përkujtimore për Holokaustin, persekutimi i egër ndaj homoseksualëve

Preview For Sixtieth Anniversary Of The Liberation Of Auschwitz

Foto: The Guardian

Më shumë se 80 vite më parë, Hitleri urdhëroi krijimin e listave të homoseksualëve, të cilët u persekutuan më vonë. Gjatë regjimit nazist më shumë se 100.000 persona u arrestuan për shkak të homoseksualitetit, duke i burgosur gjysmën e tyre. Rreth 15.000 homoseksualë u vendosën në kampe përqëndrimi. Shumë prej të burgosurve vdiqën, ku dokumentohen raste të eksperimenteve ç’njerëzore të testuara mbi këta personat gej si formë “kurimi” për homoseksualitetin.

Fatkeqësisht kur kampet e përqëndrimit u hapën shumë persona gej vijuan të ishin të persekutuar. Këta të fundit u transferuan në qeli të tjera. Persekutimi ishte i gjatë dhe i vrazhdë për ta. Në ndryshim nga viktimat e tjera të persekutimit nazist, personave homoseksualë nuk iu ofruan kompensime sociale deri shumë vonë, deri në vitin 2002 nga qeveria gjermane. Kjo e fundit kërkoi falje publike për krimet e kryera kundër personave gej nga regjimi nazist.

This slideshow requires JavaScript.

Sot monumente dhe memoriale përkujtimore ndaj persekutimit nazist të komunitetit gej gjenden në Berlin, Amsterdam, San Francisko, Sidnej dhe Tel Aviv. Dita Përkujtimore e Holokaustit shënon Ditën Ndërkombëtare dedikuar të gjithë viktimave të persekutimit nazist. Terrori nga ky regjim dokumenton një prej periudhave më të errëta në historinë e njerëzimit në abuzimin e të drejtave njerëzore. Një ditë e tillë shërben si moment reflektimi se çfarë ndodh kur persekutimi i grupeve minoritare agravon./k.m/

Burimi: Pink News

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest