Shqipëria e fundit në Ballkan për të ardhurat për frymë gjatë 2016

3159797

Përmirësimi ekonomik i Shqipërisë për vitin 2016, ishte sa 30% e mesatares së BE-së, apo e thënë ndryshe në të njëjtin nivel me vitin 2012.

Shqipëria është renditur e fundit nga vendet e rajonit sa i përket të ardhurave për frymë për vitin 2016. Ndërkohë që vendet e tjera të Ballkanit (përveç Serbisë) kanë shënuar përparime në rritjen e të ardhurave, duke e lënë shumë pas vendin tonë, shkruan Revista Ekonomike Monitor.

Rritjen më të madhe e shënuan Maqedonia dhe Turqia. Duke u ndjekur nga Mali i Zi, Serbia, Bosnja dhe Hercegovina dhe në fund Shqipëria. Që prej vitit 2012, procesi i konvergjencës (që nënkupton një rritje më të shpejtë të Shqipërisë në raport me shtetet evropiane në mënyrë që t’i afrohemi gradualisht mesatares së BE-së) jo vetëm ka ngecur, por është përkeqësuar. Deri në vitin 2015 ishim të parafundit, ndërsa në 2016-n gjendemi në fund të listës së vendeve të Ballkanit.

grafik-tr-per-fryme

Shqipëria ka ndërkohë dhe pagën minimale më të ulët në Evropë, jo vetëm në vlerë absolute, por edhe të matur sipas fuqisë blerëse, shkruan Monitor.

Shkrimi i plotë: monitor.al

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest