Dita Botërore e AIDS: Princi Harry dhe Rihanna bëjnë testin e HIV-it për të ndihmuar në zvogëlimin e stigmës

harry3-1

Princi Harry dhe ylli i muzikës pop Rihanna, kanë bërë testin e HIV-it për të shënuar Ditën Botërore të AIDS.

Të dy takuan vendas në ishullin Barbados, pas një festimi për 50-vjetorin e pavarësisë të ishullit.

Princi Harry bëri shaka se testi do të ishte i dhimbshëm, ndërsa u përpëlit kur infermierja shkoi për të shpuar gishtin e tij.

Kjo ishte hera e dytë që Harry ka bërë testin në publik brenda pesë muajve në një përpjekje për të zvogëluar stigmën rreth virusit.

Herën e fundit që Princ Harry bëri testin, ka pasur një rritje të pabesueshme të pesëfishtë tek njerëzit që bëjnë testin e HIV-it.

Momente më vonë, Rihanna dëshmoi se ajo ishte më e fortë se princi, duke thënë: “E bëre të duket sikur dhemb.

“Nuk është aq e dhimbshme sa the në mëngjes.”

Të dy, si Princi Harry ashtu dhe Rihanna dolën negativë kur erdhën rezultatet e tyre 20 minuta më vonë.

Princi ndjek gjurmët e nënës së tij, e cila ishte e famshme me fushatën e saj për t’i dhënë fund stigmës rreth njerëzve me HIV/AIDS.

Princ Harry vjen për eventin “Man Aware” të mbajtur nga Komisioni Kombëtar Barbados për HIV/AIDS

Pothuajse një e treta e britanikëve mendojnë se HIV mund të merret duke ndarë një furçë dhëmbësh me dikë që është i infektuar, ka sugjeruar një studim.

Bamirësi Terrence Higgins ka thënë: “Mitet e pasakta që nga viti 1980 janë ende thellësisht të ngulitura në shoqëri”.

Shifrat e publikuara nga Public Health England (Shëndeti Publik Anglez) sugjerojnë se 101,200 njerëz kanë jetuar me HIV në Britani të Madhe në vitin 2015, por rreth një në tetë ka infeksion të padiagnostifikuar.

Ka pasur 6,095 diagnoza të reja të infeksionit gjatë këtij afati kohor, 43% e të cilave ishin në Londër.

Burrat që bëjnë seks me burra mbeten grupi më i madh që infektohen me HIV, duke përbërë 56.1% të të gjitha infeksioneve të reja./A.A.

/pinknews.co.uk

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest