Martesat gej me shkuesi në Indi

Foto nga: Sunil GuptaFoto nga: Sunil Gupta

Njoftimi në gazetë i Padma Iyer dukej krejtësisht i zakonshëm, banal, madje. Ajo ishte, si shumica e nënave në Indi, në kërkim të një bashkëshorti të mirë për fëmijën e saj. I vetmi ndryshim midis kërkesës së saj dhe dhjetra kërkesave të tjera në atë faqe, ishte se djali i saj, Harish, është gej.

“Ajo që Padma bëri për Harish ishte revolucionare, sepse hasi alienimin e jetëve LGBT në imagjinatën publike me diçka shumë të njohur: Kërkimi i një nëne për lumturinë e djalit të saj nëpërmjet një martese të rregulluar,” shpjegon Parmesh Shahani, autori i Gay Bombei: Globalizimi , Dashuria dhe (Be) Dëshira e madhe në Indinë Bashkëkohore

Dhe polemikat shkaktuan një rreth pasojash vicioz. “Në javën e parë, unë dhe  nëna ime morëm mbi 5,000 përgjigje nëpërmjet postës elektronike, mesazhe me tekst, dhe Facebook”, thotë Harish Iyer. “Një përqindje e vogël e tyre ishin kandidatët apo prindërit e tyre; një shumicë e madhe ishin mesazhe urrejtjeje. “Pastaj BuzzFeed kapi lajmin e njoftimit në gazetë, dhe” posta u bë shumë më toksike, “shton ai.

Shumë gazeta të mira indiane e kishin refuzuar shpalljen derisa ajo u botua në Mid-Day, por sapo doli, u ngrit një diskutim interesant nga formulimi i thjeshtë i saj. Padma ishte në kërkim për një partner të përshtatshëm për djalin e saj midis kastës Brahman, dhe audiencës ndërkombëtare – e pamësuar për të lexuar reklama analoge në komunitetin heteroseksual në Indi – kërkesa e saj ju duk paragjykuese pavarësisht axhendës së saj progresive.

“Njerëzit i nxorrën fjalët jashtë kontekstit”, thotë Iyer. “Qëllimi ishte që të bënte një njoftim martesor gej të duket si një njoftim heteroseksual, dhe në Indi njoftimet martesore pothuajse gjithmonë deklarojnë preferencat fetare dhe të kastës. A nuk duan familjet nga e gjithë bota të mirëpresin midis tyre një person me një prejardhje të ngjashme socio-kulturore? Nëna ime nuk është përjashtim.”

Kritikat për preferencën e kastës nga Padma nxorrën në pah vështirësitë e përgjithshme me të cilat ballafaqohet një Indi e globalizuar ndërsa përballet me qëndrime në evoluim ndaj martesave me shkuesi.

Prindërit luajnë një rol vendimtar në kërkimin bashkëshortor, por në fund ata kërkojnë miratimin e fëmijës së tyre para se të vazhdojnë me një marrëdhënie.

Të dy Iyer dhe Shahani, megjithatë, theksojnë se mangësitë më të mëdha filozofike për të plotësuar kur është fjala për dashuri moderne janë midis indianëve urbanë dhe ruralë, dhe jo brezat e ndryshëm. “Prindërit e mi kanë qenë mjaft pranues”, thotë Shahani. “Kur i dola hapur mamasë disa vite më parë, përgjigjja e saj ishte” Dakord, por çfarë të gatuajmë për darkë? ”

Mumbai shumë urban ka qenë sfondi i historisë së dashurisë së Iyer – një qytet plotë me njerëz “shumë të zënë që të harxhojnë kohë me diskriminim”, thotë ai. “Ne kemi festa gejsh, ne kemi takime të prindërve dhe familjeve, dhe kemi Paradën e Krenarisë të quajtur Queer Azaadi Mumbai. Këtu, ka shumë që jetojnë hapur, pavarësisht ligjit plangprishës. ”

Pengesa për pranimin e dashurisë gej në Indinë moderne është neni 377 i Kodit Penal Indian, i cili e bën seksin “kundër urdhërit të natyrës” një krim. “Ne kemi pasur vendime konfliktuale nga gjykata në lidhje me këtë ligj,” shton Shahani. “Interesante është se ne kemi një ligj progresiv për të drejtat e transgjinorëve, por një ligj regresiv për të drejtat e gejve.”

Shahani, megjithatë, nuk është i bindur se duke përmbysur nenin 377 do të rezultojë në pranim të menjëhershëm. “Mendoj se lufta për komunitetin gjatë disa viteve të ardhshme do të jetë më shumë mbi ndryshimin e zemrave dhe mendjeve të shoqërisë së përgjithshme. Kjo është arsyeja pse veprime si ai i Padmës janë kaq të rëndësishëm.”

Iyer ka pasur disa përvoja pozitive – një testament për faktin se gjërat po shkojnë në drejtimin e duhur në qoshet më progresive të nënkontinentit. “Unë kam pasur fatin e mirë të takoja disa burra të rinj të mrekullueshëm që kishin pasionet dhe vizionin tim”, thotë Iyer. “Disa kishin një sens të shkëlqyer humori, gjë që për mua është shumë e rëndësishme.” Iyer takoi më shumë se 20 njerëz në total nga njoftimi, por ai ende duhet të gjejë “Z. Perfekt.”

Edhe pse të dy, Iyer dhe Shahani janë aktivë në normalizimin e të gjitha aspekteve të jetës së LGBT-ve në Indinë moderne, asnjëri nuk ka takuar një çift gej që u bashkua me shkuesi nga prindërit e tyre. “Unë njoh shumë prindër të cilët dëshirojnë të kërkojnë dhëndër për djalin e tyre gej. Ata ndoshta nuk vendosin një njoftim, por ata më mirë do ta shihnin djalin e tyre të shoqërohet me dikë se të qëndrojë i vetëm “, thotë Iyer./A.A.

/out.com

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest