Papa Françesku: Është një `skandal i pastër` që gratë fitojnë më pak se burrat duke bërë të njëjtën punë

Pope Francis gives his thumb up as he leaves at the end of his weekly general audience in St. Peter's square at the Vatican, Wednesday, Sept. 4, 2013. (AP Photo/Riccardo De Luca)Pope Francis gives his thumb up as he leaves at the end of his weekly general audience in St. Peter's square at the Vatican, Wednesday, Sept. 4, 2013. (AP Photo/Riccardo De Luca)

Papa Françesku tha të mërkurën se ai mbështet pagën e barabartë për burrat dhe gratë të cilët kryejnë të njëjtën punë. Fakti që ekziston një pabarazi, tha Papa, është një “skandal i pastër.”

Komentet e Françeskut theksojnë mësimet sociale afat-gjata të kishës për të drejtat e punëtorëve, në një fjalim mbi rëndësinë e martesës në shoqëri.

Në fjalën e tij të mërkurën në audiencën e përgjithshme, Françesku I kërkoi katolikëve të marrin në konsideratë “farën e krishterë të barazisë radikale midis burrit dhe gruas”, kur diskutoi për arsyet e rënies së normave të martesës në mbarë botën, sipas Radio Vatikanit.

Si përgjigje, të krishterët duhet “të bëhen më kërkues” për këtë “barazi radikale,” shtoi Papa. Për shembull, “duke mbështetur të drejtën e pagesës së barabartë për punë të barabartë.”

“Pse duhet të merret si e mirëqenë se gratë duhet të fitojnë më pak se burrat? Pabarazia është skandal i pastër “, tha Papa Françesku, sipas shërbimit të lajmeve italiane ANSA.

“Dëshmitari i dinjitetit shoqëror të martesës do të bëhet bindës, pikërisht në këtë mënyrë: me mënyrën e dëshmisë që tërheq,” shtoi ai.

Sipas National Catholic Reporter, Papa gjithashtu tha se “nuk ishte e vërtetë” dhe se ishte një “fyerje” që të sugjerohej se lëvizjet për të drejtat e grave duhet të marrin fajin për normat në rënie të martesës. Kjo”është një formë shovinizmi që gjithmonë dëshiron të kontrollojë gruan,” tha Françesku.

John Carr, që deri kohët e fundit ishte drejtues prej një kohe të gjatë i krahut të drejtësisë sociale të Konferencës amerikane të Ipeshkvijve katolike, thoshte se deklarata e Papa Françeskut nuk është e re në mësimdhënine katolike, por që Papa po e thekson në një kontekst të dukshëm – duke shpëtuar familjet.

“Të tjerët flasin për presionet morale në familje, por ai gjithashtu fokusohet në çështjet ekonomike. Ai po e thekson atë në kontekstin e rëndësisë së familjes, dhe ai e konsideron thelbësore drejtësinë ekonomike për familjen “, tha Carr.

Në vitin 1995, Papa Gjon Pali II adresoi çështjen e pagesës së barabartë direkt në një “letër për gratë”, duke shkruar se “ekziston një nevojë urgjente për të arritur barazinë e vërtetë në çdo fushë: pagë të barabartë për punë të barabartë, mbrojtje për nënat që punojnë, drejtësi në avancimet e karrierës, barazinë e bashkëshortëve në lidhje me të drejtat në familje.”

Mesazhi i Françeskut të mërkurën ishte gjithashtu në përputhje me një aspekt tjetër me ndikim të mësimdhënies Katolike mbi gjininë që gjendet në punën e Gjon Pali i II, në natyrën “plotësuese” të burrave dhe grave.

“Në të njëjtën kohë, ne duhet të njohim mëmësinë e gruas dhe atësinë e burrit si një thesar përherë të vlefshëm, për të mirën e fëmijëve,” tha Papa Françesku.

Marrë nga: www.washingtonpost.com

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest