5 revistat queer të botës muslimane

kaos-gl-afdhere-jama

Nëse jeni queer dhe musliman, me siguri i njihni disa prej këtyre botimeve. Disa janë të vjetra rreth 20 vjet, të tjerat janë aq të reja saqë mund të porositen vetëm nëpërmjet telefonit. Por çfarë kanë të përbashkët? Ato i shërbejnë komunitetit LGBT në vendet me shumicë muslimane.

Këto revista janë më shumë se vetëm revista; ato nuk kanë lidhje me gjërat e cekëta që mund ti gjeni në revistat e përgjithshme. Siç do ta shihni, ndonjëherë ato janë zëri i vetëm që një komunitet mund të ketë. Herë të tjera, ato janë pjesë e një rrjeti më të gjerë që ndikon në ndryshimin e arritur.

ALGJERI: Abu Nawas

E quajtur kështu pas poetit të njohur homoseksual, Abu Nawas ka filluar të publikohet kohët e fundit nga Abu Nawas Algjeri. Abu Nawas Algjeri është një organizatë që ka plotësuar të gjitha kriteret për të qenë një (organizatë joqeveritare) OJQ, por sidoqoftë ata nuk janë miratuar. Përse? Sepse çështja e tyre është e paligjshme në Algjeri. Megjithatë, kjo nuk i ka ndaluar ata që të ecin përpara. Së bashku me Radio Alouen dhe portalin Gay Algérie, Abu Nawas Algjeri ka bërë fushatën “TenTen”, e cila feston ditëlindjen e një Sulltani gej të deklaruar nga Perandoria Osmane duke i kërkuar komunitetit të ndezë një qiri në çdo 10 tetor në orën 22:00. Ata festuan 7 vjetorin e tyre të “TenTen” më 10 tetor të vitit 2014.

JORDANI: My.Kali

Ata thonë “vrit dy zogj me një gur”, dhe kjo është se si punon në thelb My.Kali. Ajo punon në një sistem të dyfishtë. Ata botojnë një revistë dy herë në muaj, dhe janë gjithmonë në dispozicion në faqen e internetit. Ata publikojnë kulturë lokale pop, dhe mbulojnë reflektime ndërkombëtare. Që nga viti 2007, revista ka nxitur vendin, të kapur midis të vjetrës dhe të resë, midis tradicionales dhe modernes. Cili është sekreti i suksesit të tij? Duke mos u frikësuar për të qenë trim. Kohët e fundit, ata shfaqën Amir Ashour dhe mbrojtjen e tij të pasionuar të homoseksualëve dhe Zotit, “Po pastaj që është gej? Nuk munden gejtë të besojnë në Zot? Një Perëndi që supozohet të luftojë për paqen dhe dashurinë; një Perëndi i cili mendohet të jetë krijuesi i të gjithëve, përfshirë edhe atë person gej dhe të mundë ta ndryshojë atë nëse do të donte, “nga fjala e tij në konferencën One Young World.

BANGLADESH: Roopbaan

Kjo revistë është aq e re saqë do ju duhej të telefononit redaktorët e saj për ta blerë. Roopbaan është revista e parë LGBT në Bangladesh. Ata e kanë marrë emrin e tyre nga një përrallë lokale. Festa e përurimit që ishte vetëm me të ftuar në Daka përfshinte të famshëm lokalë dhe politikanë si Robert Gibson, i cili është komisioneri i lartë britanik në Bangladesh. Për çfarë lufton kjo revistë? Për të përhapur dashurinë, thotë redaktori i saj. “Ne shpresojmë se do të rrisim ndërgjegjësimin në lidhje me komunitetin dhe do të çojmë në tolerancë më të gjerë sociale të gejve dhe lezbikeve,” tha 25-vjeçari Rasel Ahmed Agence për France-Presse. Nëse doni një kopje, kontaktoni me ta në faqen e tyre në Facebook.

TURKEY: Kaos GL

Që nga viti 1994, Kaos GL është botuar nga organizata LGBT turke me të njëjtin emër. Baza e saj është në Ankara. Ajo kurrë nuk ka shmangur subjektet provokuese si feja, seksualiteti, dhe politika. Në numrin e tyre të parë në shtator të vitit 1994, ata diskutuan se si homoseksualiteti mund të kryqëzohet me socializmin dhe anarkizmin! Ata ngrysën shumë fytyra në vitin 1998, kur vunë burra lakuriq në kopertinën e numrit të janarit. Ata kanë mbuluar tema lokale dhe ndërkombëtare, dhe kanë arritur të marrin shumë njerëz në staf dhe mbështetje. Për shkak se është e lidhur me një organizate ekzistuese, dhe mjaft të suksesshme, Kaos GL kurrë nuk është shqetësuar aq shumë për reklamuesit siç u ndodh revistave të tjera. Si e tillë, përmbajtja e tyre është shumë e pasur dhe shpesh të bën të shpresosh që shume revista të jenë si ajo.

KOSOVA: Q-Magazine

Çfarë do të thotë Q në Q-Magazine? Nëse keni menduar queer, atëherë redaktorët e revistës kanë qenë të suksesshëm. Revistën e boton QESh Kosova, një organizatë që kërkon të harmonizojë të drejtat e LGBT-ve me këtë vend të vogël me shumicë muslimane. Është një revistë shumë e zgjuar që integron një këndvështrim global LGBT me një audiencë lokale. Çfarë është kaq interesante rreth tyre? Ata publikojë në dy gjuhë (anglisht dhe shqip). Kështu që kur intervistojnë dikë si Jodi Foster, historinë e saj e përfitojnë edhe ata në rajon të cilët mund të mos kenë revista. Me ndihmë nga organet ndërkombëtare si Shtetet e Bashkuara, ata nuk duhet të shqetësohen as për reklamim.

Marrë nga: islamandhomosexuality.com

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someonePin on Pinterest